Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (2023)

Een goede zonnebrandcrème is essentieel in de zomer, vooral voor kinderen, om de gevoelige huid te beschermen tegen zonnebrand. Öko-Test onderzocht zonnebrandmiddelen voor kinderen in 2020 en 2022, Stiftung Warentest voor het laatst in 2020. Hier vindt u alle testwinnaars van de afgelopen jaren.

Welke zonnebrandcrème voor kinderen & baby's (niet) nodig heeft

De huid van kinderen en baby's is bijzonder gevoelig voor fel zonlicht. Om uw kroost voldoende te beschermen in de zomer, dient u altijd voldoende zonbescherming op de ongeklede delen van uw huid aan te brengen. Wordt tenminste aanbevolen zonbeschermingsfactor 30, 50 is beter.

Zorg er bij kinderen voor dat er geen kritische chemische UV-filters (octocryleen, homosalaat enz.) zijn inbegrepen. Hoewel nanodeeltjes in zonnebrandcrème niet zonder controverse zijn, is er volgens Öko-Test in de zomer van 2022 nog niet voldoende bewijs dat ze een gevaar voor de gezondheid vormen.

Daarnaast wordt aanbevolen om ontstekingsremmende stoffen te gebruiken, zoals

aloë vera of vermijd panthenol in zonnebrandcrème. Hoewel deze niet schadelijk zijn, kunnen ze roodheid van de huid voorkomen en de indruk wekken dat de huid langer beschermd is dan in werkelijkheid het geval is.

Zonbescherming voor kinderen bij Öko-Test: testwinnaar 2022

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (1)

In de zomer van 2022 testte Öko-Test ongeveer 20 zonnebrandmiddelen voor kinderen en baby's, waaronder drie die gecertificeerd waren natuurlijke cosmetische producten (ook gekend als biologische zonnebrandmiddelen). In totaal waren negen producten “zeer goed”.

Onder de natuurlijke cosmetische crèmes waren de volgende twee crèmes testwinnaars - ze zijn ook te zien op de titelfoto hierboven:

 • Alverde Kids Gevoelige Zonnebalsem 50, verkrijgbaar bij dm.
 • Lavera Kids Gevoelige Zonnelotion 50, rechtstreeks verkrijgbaar bij lavera, maar met bijna 20 euro per fles is het exorbitant duur. (Zonnebrandcrème zou zo goedkoop moeten zijn dat je beter te veel dan te weinig kunt gebruiken, denken we.)

Van de conventionele zonnefilters waren deze zeven producten de winnaars:

 • Avène Zonnespray voor kinderen SPF 50+, verkrijgbaar** bijv. bij DocMorris, winkel apotheek of Amazone, met 20,- Euro en meer ook erg duur.
 • Babydream Extra Sensitive Zonnespray 50+, verkrijgbaar bij Rossmann.
 • Babylove Zonnespray Sensitive 50+, verkrijgbaar bij dm.
 • Hipp babyzachte zonnemelk ultragevoelig 50+
 • Ladival Voor Kinderen Zonnemelk 50+, verkrijgbaar** bijv. bij DocMorris, winkel apotheek of Amazone, ook bijna 20 euro duur.
 • Paediprotect zonnespray 50+, verkrijgbaar bij b.v Amazone.
 • Sundance Kids Gevoelige Zonnelotion 50+, verkrijgbaar bij dm.

De best Trouwens, onder de "zeer goede" producten is de laatstgenoemde Sundance Kids Sensitive Sun Lotion 50+ (vanaf dm), die ongeveer. 5 euro/200 ml kosten. Het goedkoopste "zeer goede" natuurlijke cosmetisch product is de Alverde Kids Sensitive Sun Balm 50, ook van dm, dat is ongeveer. 9,-/200ml kosten.

Wil je alle resultaten in detail lezen? Geen probleem: de complete zonnebrandtest voor kinderen vind je in Öko-Test 06/2022 of hier op oekotest.de. We kunnen u ook meer vertellen over de hier genoemde test – klik gewoon op het onderstaande vakje:

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (2)

Zonnebrandcrème voor kinderen bij Öko-Test: veel crèmes aanbevolen, bekende merken falen

Het tijdschrift Öko-Test heeft opnieuw kinderzonnecrèmes onder de loep genomen. Het goede nieuws: veel van de ongeveer 20 producten worden aanbevolen...

Lees verder

Zonbescherming voor kinderen bij Öko-Test 2020

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (3)

In de zomer van 2020 testte Öko-Test opnieuw zo'n 20 zonnebrandmiddelen voor kinderen en baby's. De test omvatte 16 conventionele producten en vijf zonnebrandmiddelen met een natuurcosmeticacertificaat. Alle geteste crèmes hadden ook de informatie "waterproof" en "gevoelig' en/of 'parfumvrij': Kritische geuren, anders altijd een probleem met cosmetica, was daarom volgens de Öko-Test niet te bekritiseren.

Het resultaat was overwegend positief: meer dan de helft van de crèmes scoorde “goed” of “zeer goed”. Het laboratorium vond echter UV-filters zoals in acht crèmes octocryleen En homosalaatwaarvan volgens Öko-Test wordt vermoed dat ze het endocriene systeem verstoren.

De natuurlijke cosmetische producten zorgden in 2020 voor wat problemen - wat verrassend is, aangezien ze vaak de topposities bezetten wanneer Öko-Test zich bezighoudt met cosmetica. De consumententesters hadden ook geenszins kritiek op de ingrediënten van de natuurlijke cosmetische zonnebrandcrèmes, maar dat wel titaandioxide of. zinkoxide niet juist als nanodeeltjes was verklaard. Daarom kregen alle biologische zonnebrandmiddelen alleen het testresultaat "goed".

De beste zonnebrandcrème voor kinderen en baby's: testwinnaar 2020

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (4)

De topposities in 2020 werden daarom ingenomen door twee conventionele crèmes die "zeer goed" waren:

 • Ladival Voor Kinderen Zonnemelk 50+, Verkrijgbaar bij DocMorris, winkel apotheek of Amazone.
 • Sun Dance Kids Zonnelotion 50, verkrijgbaar bij dm

De vijf kinderzonnebrandmiddelen van natuurcosmeticamerken kregen elk een "goed" in de test. Er waren:

 • Biarritz Alga Maris 50+ zonbescherming voor kinderen.
 • Biosolis Zonnemelk Baby & Kids 50+.
 • Eco Cosmetics Baby & Kids Neutrale Zonnebrandcrème SPF 50+.
 • Lavera Kids Gevoelige Zonnelotion SPF 50.
 • Weleda Baby & Kids Sun Edelweiss Gevoelige Zonnecrème 50.

Helaas zijn niet alle producten nu in de handel verkrijgbaar. Omdat de formuleringen van cosmetische producten in de loop der jaren ook kunnen veranderen (al blijft de naam van het product hetzelfde), raden we je aan om altijd op zoek te gaan naar de laatste testwinnaars van het lopende jaar. Dan weet je zeker dat je echt "zeer goed" krijgt of om "goede" producten te krijgen.

Trouwens: Op onzecoupon platform voor velen vind je actuele kortingscodes Winkels in natuurcosmetica.

Stiftung Warentest 2020: Testwinnaar zonnebrandcrème voor kinderen

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (5)

De Stiftung Warentest laatst geteste zonbescherming voor kinderen in 2020; Eind juni 2023 zou er een nieuwe test kunnen komen (we zullen dan hier updaten). Drie jaar geleden werden 17 zonnefilters, lotions en sprays met SPF 30/50/50+ onder de loep genomen. Net als Öko-Test vond Stiftung Warentest geen kritische geuren. De meeste producten waren "goed" of beter.

Met name goedkope huismerken wisten te scoren - deze vier waren zelfs in 2020 "erg goed":

 • Aldi Ombra Easy Protect Kids (Zonnespray)
 • Lidl Cien Sun Kids zonnebrandcrème
 • Müller Lavozon Kids Med zonnemelk
 • Rossmann Sunozon Kids (zonnespray)

Maar: met uitzondering van het Aldi-product bevatten de vier testwinnaars het UV-filter octocryleen, wat wij en Öko-Test afraden. Stiftung Warentest daarentegen heeft tot nu toe geen kritiek geuit op octocryleen. Maar dat kan nog veranderen.

De beste natuurlijke cosmetische zonbescherming in de test was de Weleda Edelweiss Gevoelige Zonnelotion SPF 30.Het beschermt met minerale UV-filters. Helaas is het product niet meer leverbaar.

Een ander natuurlijk cosmetisch product werd bekritiseerd door Stiftung Warentest: de Eco Cosmetics Baby & Kids Neutral Sunscreen SPF 50+ voldeed niet aan de verklaarde UV-bescherming in de test. Het was daarom alleen "onvoldoende". Het bedrijf heeft er een mening afgeleverd. Het testresultaat is verrassend omdat hetzelfde product bijna gelijktijdig een "goed" kreeg van Öko-Test (zie hierboven). Öko-Test heeft echter niet de UV-bescherming gecontroleerd, alleen de ingrediënten.

Zonnebrandcrème voor kinderen in de test: dit is de beste bescherming (6)

Zonnebrandcrèmes & zonnesprays in de test: 9 keer "zeer goed" bij Stiftung Warentest

Stiftung Warentest test regelmatig zonnebrandcrèmes. Drie van de 17 producten faalden in 2022 omdat ze onvoldoende UV-bescherming boden. We laten zien…

Lees verder

Bescherming tegen de zon: Dit zijn de belangrijkste tips

Hoe u uzelf en uw dierbaren goed kunt beschermen:

 • Beknibbelen op de hoeveelheid zonnebrandcrème is beknibbelen aan de verkeerde kant. Öko-Test raadt drie tot vijf theelepels crème aan, zodat uw kind voldoende beschermd is.
 • Breng na het baden opnieuw crème aan, want zelfs waterdichte crème laat altijd iets in het water achter.
 • In Midden-Europa wordt aanbevolen om kinderen tijdens de zomermaanden met minimaal SPF 30 in te smeren. Degenen die op weg zijn naar nog zonniger klimaten, moeten dienovereenkomstig sterkere bescherming kiezen.
 • Als het lichaam bruin wordt, verhoogt dit de lichaamseigen bescherming slechts minimaal.
 • Onder uv-index.de De weerdienst geeft informatie over de huidige zonnestraling in Duitsland. Vanaf index 3 dient u zich te beschermen.
 • Kinderen moeten indien mogelijk de sterke middagzon vermijden en deze het liefst in de schaduw doorbrengen. Meer tips vind je op: Zonbescherming voor de baby: alles wat je moet weten voor een uitstapje buitenshuis.
 • Probeer ook niet zelf zonnebrandcrème te maken. Je kunt hier vinden waarom: Maak je eigen zonnebrandcrème: waarom het geen goed idee is.

Lees meer op Utopia.de:

 • Oude zonnebrandcrème: kun je de crème van vorig jaar nog gebruiken?
 • Biologische zonnebrandcrème: effectieve bescherming zonder risico?
 • Duurzame zonnebrandmiddelen: 7 merken zonder plastic verpakking

Samenwerking: L Wirag

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 31/05/2023

Views: 5816

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.